Hormoonyoga
waardoor overgangsklachten, zoals emotionele onbalans, opvliegers, drogere vagina of lager libido kunnen ontstaan. Ook vrouwen en meisjes met menstruatieklachten, vrouwen met een kinderwens en na de bevalling hebben baat bij deze serie van oefeningen. De Hormoon Yogalessen zijn voor iedere vrouw met of zonder yoga ervaring, waarbij voorzichtigheid geboden is bij verstoringen van de vrouwelijke organen, kanker en hart- en vaatziekten. Hormoonyoga heeft een maximaal effect als het dagelijks 30 minuten wordt uitgevoerd, al merken sommige cursisten al een verschil bij een wekelijkse beoefening.
Hormoon gerelateerde klachten Bij vrouwen en jonge meiden
Bij vrouwen en jonge meiden is het lichaam op zoek naar de hormonale balans. Soms komt de menstruatie niet of laat op gang daardoor. Of juist heel heftig met allerlei PMS-klachten. Buikpijn, stemmingswisselingen, hoofdpijn, soms zo ernstig dat je niet in staat
bent om iets te doen. Door hormoonyoga te doen help je je lichaam in balans te komen, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen. Omdat je jong bent, is de ervaring, dat dit vrij snel effect heeft en dat het blijvend is. Het is een meer natuurlijke oplossing dan de anticonceptiepil.
Twintigers en dertigers
Als de hormonen uit balans zijn, dan
willen PMS-klachten ontstaan of
aanhouden. Verstoringen in de
menstruatie kunnen ook veroorzaakt
worden door PCOS, eetstoornissen,
endometreose, poliepen of stress
(emotionele gebeurtenissen of bijvoorbeeld
werkdruk). Bij zware endometreose wordt de
hormoonyoga afgeraden. In alle andere gevallen kan
het een natuurlijke weg zijn om een aangenamer leven
te krijgen. En om de menstruatie op gang te krijgen
in een regelmatig ritme. Klachten kunnen ontstaan
door een trage schildklier
of hypofyse. De serie stimuleert ze, zodat medicatie misschien overbodig wordt.
Zwangerschap, kinderwens en IVF
De hormoonyoga helpt je lichaam om meer oestrogeen aan te maken, waardoor de kans op zwangerschap toeneemt. Het is tijdens of voorafgaand aan de IVF-procedure een prettige manier om zelf sturing te hebben. Zelf iets te kunnen doen. Als je bevallen bent, dan is je lichaam op zoek naar hormonale balans. Dan kun je de hormoonyoga inzetten om dit te ondersteunen.
Veel vrouwen stoppen met de pil, omdat ze zwanger willen worden. De menstruatie komt dan niet altijd goed op gang, omdat de hormoonhuishouding verstoord is. De eierstokken zijn nog niet gewend te functioneren. De hormoonyoga maakt ze wakker.
Overgang en menopauze:
Vanaf ons 35e levensjaar dan gaat het lichaam richting de overgang. De overgang gaat gepaard met klachten. Oestrogeen blijkt een belangrijke factor in het leven van de vrouw te zijn. Daar kom je op deze leeftijd achter. Het is tegelijkertijd ook nog een taboe, iets waar je geacht wordt mee te leren leven. Opvliegers, nachtelijk zweten is iets waar wel over gesproken wordt. Stemmingswisselingen, depressiviteit, verlies van libido, gewrichtsproblemen, botontkalking, mogelijk ook het carpaal tunnelsyndroom, gewichtstoename, vaginale droogte, verlies van de vrouwelijke vorm, verlies van energie en/
of haaruitval zijn ook effecten. Maar eigenlijk is de overgang een heel natuurlijke manier om een andere levensfase in te gaan, jezelf te respecteren en waarderen en nieuwe keuzes te maken. Door goed voor je zelf te zorgen en je voedingspatroon aan te passen ondersteun je jezelf in de overgang.